reklama

Dziś Tłusty Czwartek!

Opublikowano:
Autor:

Dziś Tłusty Czwartek!  - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

AktualnościWedle starego porzekadła "powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła". Dziś święto wszystkich łasuchów i miłośników łakoci. Zapytaliśmy łęczycan, jak przygotowują się do tego dnia oraz o przepisy na wspaniałe słodycze. Wszystkich Czytelników serdecznie zapraszamy do umieszczania swoich przepisów w komentarzach oraz życzymy smacznego.- Ta tradycja jest przekazywana u nas z pokolenia na pokolenie. Pączki i racuchy piekła moja babcia, później mama, a teraz sama się tym zajmuję i uczę już swoje córki smażenia łakoci. Co roku, po południu odwiedza nas najbliższa rodzina i razem zjadamy wszystko - mówiła w rozmowie z naszym reportrem Anna Kraszkiewicz, mieszkanka Łęczycy. 

A jaki jest przepis na najlepsze przysmaki?

Składniki na około 20 - 25 sztuk to 600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania, 3 małe jajka, 100 g masła, roztopionego, 70 g cukru z prawdziwą wanilią, pół łyżeczki soli, 2 łyżki rumu, 250 ml mleka (nie może być zbyt gorące), 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych, olej, do smażenia, nadzienie zależy od preferencji. Można wykorzystać zarówno dżem, konfiturę, powidła czy krem budyniowy.

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn*). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy  6,5  - 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Można również formować z ciasta kulki, które od razu nadziewamy dżemem (ja zawsze nadziewam już po usmażeniu).

Po wyrośnieciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe.

Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewać konfiturą lub kremem, jeśli nie zrobiliście tego wcześniej.

Jeszcze ciepłe lukrować lub pudrować.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE