Reklama

Reklama

Fala cyberataków. Otrzymałeś taką wiadomość? Nie otwieraj jej!

Opublikowano: pt, 25 sie 2017 10:00
Autor:

Fala cyberataków. Otrzymałeś taką wiadomość? Nie otwieraj jej! - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Aktualności W repertuarze oszustów niezwykle modne stały się portale społecznościowe, gdzie na naiwności niczego nieświadomych użytkowników można bez trudu wyłudzić dane osobowe i pieniądze. Wyłudzacze chętnie z tego korzystają, a w wachlarzu ich możliwości pojawiła się niedawno nowa metoda.

Reklama

O fali ataków na użytkowników facebooka i massengera informuje serwis niebezpiecznik.pl. Zgłaszają się tam internauci, którzy padli ofiarną niedawnej fali ataków.

Wiadomości otrzymane od znajomych zawierają najczęściej imię odbiorcy, oraz przeróżne zachęty do kliknięcia w link. Jeśli użytkownik nie oprze się chęci kliknięcia, zostanie przeniesiony w lokację internetową zależną od posiadanego urządzenia oraz systemu operacyjnego.

Tutaj scenariusze są dwa. Możemy trafić na stronę, która będzie namawiała internautę do uiszczenia opłaty za pomocą SMS premium. Wówczas konieczne trzeba podać numer telefonu i treść otrzymanego kodu. Tak złożony proces powinien zapalić w nas czerwoną lampkę i dać pretekst od chwili zastanowienia się nad tym, czy wiadomość teoretycznie wysłana przez znajomego nie jest dziełem hakerów.

Gorszy scenariusz, skierowany do użytkowników internetu mobilnego przewiduje wykorzystanie techniki WAP Billing, która pozwala na automatyczne zainkasowanie płatności od internauty bez podawania żadnych danych. Przed tym chroni blokada SMS premium i swojego operatora.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.