Przed krojeniem wielu ludzi czyni znak krzyża na chlebie. Chlebem i solą wita się dostojnych gości, nowożeńców. Czymś powszechnie potępianym jest marnowanie chleba, wyrzucanie. Szacunek dla chleba jest tak naprawdę szacunkiem dla życia.
Wytworzenie bochna chleba to całoroczny trud ciężkiej pracy rąk rolnika, pracy piekarza, dzięki któremu smaczny chleb trafia na nasze stoły. W ramach Tygodnia Chleba w Szkole odbyły się następujące działania:
- nauczyciele przeprowadzili pogadanki na temat chleba, roli rolnika w powstawaniu chleba, rodzajów pieczywa, historii chleba itp.,
- na korytarzu szkolnym zorganizowano wystawę dawnych narzędzi i przedmiotów potrzebnych przy wyrobie chleba,
- uczniowie mogli wzbogacić swoją wiedzę na temat chleba, czytając informacje znajdujące się na gazetce „Od ziarna …”
- uczniowie klas młodszych oglądali film pt. „Od ziarna do chleba”,
- uczniowie klas I-III, oddziału przedszkolnego i klasy VI przedstawili inscenizację,
- pani Katarzyna Szustak pokazała sposób wyrobu chleba,
- rodzice zorganizowali degustację upieczonych przez nich chlebów.