Głównym celem praktyk było umożliwienie uczestnikom projektu – przyszłym absolwentom szkoły zawodowej, wykształcenia umiejętności niezbędnych przy podejmowaniu samodzielnej pracy zawodowej.
Cele szczegółowe:
- zapoznanie z zakładem, stanowiskami pracy i organizacją pracy na poszczególnych stanowiskach
- zapoznanie i obsługa maszyn i urządzeń stosowanych w cukierni
- sporządzanie mas, kremów, lukrów, polew itp.
- sporządzanie wg receptur różnego rodzaju ciast, wypieków - wypiek
- wykonywanie elementów dekoracyjnych z mas marcepanowych
- estetyka podawania klientowi wyrobów cukierniczych
- przestrzeganie przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań praktycznych.
Nad przebiegiem praktyk czuwał opiekun, który na podstawie obserwacji dokonał oceny. Podczas oceniania praktykanta brano pod uwagę przede wszystkim postawę ucznia wobe nauki zawodu, współpracowników, klienta oraz regulaminu.
Uczniowie SOSW w Stemplewie odbyli praktyki zawodowe
Opublikowano:
Autor: mk, foto i info SOSW w Stemplewie
Przeczytaj również:
AktualnościWychowankowie SOSW w Stemplewie - uczniowie szkoły zawodowej - uczestnicy projektu POKL „Nowe technologie – nowe szanse” biorący udział w zajęciach zawodowych dostosowujących do potrzeb rynku pracy w zawodzie cukiernik w dniach od 30.01.2015r. do dnia 12.02.2015r.zrealizowało 60 godzin praktyk zawodowych w Centrum Szkoleniowo-Rekreacyjnym „Park Poniwiec” w Ustroniu.
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.
e-mail
hasło
Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE