Wędliny tradycyjne – mądry wybór

Opublikowano:
Autor:

Wędliny tradycyjne – mądry wybór - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Aktualności  Mięso i wędliny są stale obecne w diecie większości Polaków, zarówno dziś, jak i przez całe stulecia wcześniej. Lubimy ich smak, wykorzystujemy na wszelkie możliwe sposoby w niezliczonej ilości potraw i dań. Można powiedzieć, że w produkcji wędlin mamy bardzo długą tradycję. Warto ją podtrzymywać.Smaczne, zdrowe, lokalneWędliny tradycyjne produkowane są z założenia według receptur mających nieraz dziesiątki lat. Przechodzących z ojca na syna, tak samo zresztą jak zakłady masarskie, w których są one wytwarzane. Prawdziwa tradycja utrzymała się bowiem praktycznie tylko u małych producentów, znanych wielokrotnie jedynie w najbliższej okolicy. Są to tak zwani producenci lokalni, których zresztą w niektórych krajach, jak Włochy czy Francja, ceni się właśnie najbardziej. Nie są w stanie podbić szerokiego rynku i produkować na masową skalę.

Ale to właśnie – w oczach smakoszy – jest ich plusem. Bo mogą skupić się na smaku i jakości, jak robią producenci wędlin z Podhala https://www.wedliny.pl/. Wykorzystać lukę, którą zostawiły na rynku duże zakłady przetwórcze, którym bardziej opłaca się produkować więcej i taniej, niż zdrowiej i smaczniej.

 

Swojskie, naturalne kiełbasy

 

W dobie internetu, wykorzystując sklepy wysyłkowe, nawet wędliny regionalne mogą już być dostępne w całej Polsce. Dostawa kurierem i specjalne wkłady chłodzące pozwalają dostarczać produkty spożywcze szybko i bezpiecznie. I warto skorzystać z takiej opcji, jeśli chcemy mieć dostęp do wędlin naprawdę wysokiej jakości.

 

Produkowane bez sztucznych dodatków i konserwantów, w których smak pochodzi z mięsa i dosłownie kilku przypraw, a nie całej garści polepszaczy. Nie zawierających konserwantów, bo ich rolę pełni sól i sam proces wytwarzania. Czyli długie wędzenie w dymie z drewna liściastego, na przykład z buczyny. Taki dym nadaje kiełbasom charakterystycznego zapachu i koloru, tak cenionego przez każdego smakosza. Można go też znaleźć u producentów „masowych”, ale tam pochodzi z preparatów koloryzujących i np. sztucznego dymu w płynie... Różnica dla zdrowia i smaku jest więc ogromna... Widać ją też już na etapie przygotowania wyrobów. Do produkcji takich wędlin, jak https://www.wedliny.pl/produkt/kielbasa-swojska/, używa się mięsa od lokalnych dostawców, okolicznych rolników, zdrowszego więc, nie faszerowanego hormonami wzrostu, nie tuczonego przemysłowo...

 

Smak i zdrowie – dwie z najważniejszych cech, jakie brać powinniśmy pod uwagę wybierając produkty na swój stół. I obie znajdziemy właśnie w wędlinach regionalnych, swojskich wyrobach o całych latach tradycji, którymi ze smakiem zajadali się nasi ojcowie i dziadowie.

 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE