reklama
reklama

Dożynki wojewódzkie w Spale. Swojski chleb, ciasta, świeżonka z pierogami. Ileż tam pyszności! [ZDJĘCIA]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego

Dożynki wojewódzkie w Spale. Swojski chleb, ciasta, świeżonka z pierogami. Ileż tam pyszności! [ZDJĘCIA] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
100
zdjęć

Dożynki w Spale były pełne niesamowitych smaków. | foto Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego

reklama
Udostępnij na:
Facebook
ŁódzkiePiękne wieńce, tradycyjne smaki i tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Rolnicy z całego województwa świętują w Spale. Gospodarzem wydarzenia jest Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego.
reklama

Dożynki rozpoczęły się od uroczystej mszy świętej parafii Matki Bożej Królowej Polski w Spale. Po niej przeszedł barwny korowód dożynkowy.

Najpiękniejsze wieńce i potrawy z Łódzkiego nagrodzone

Przy tej okazji zorganizowano konkurs na najpiękniejszy korowód dożynkowy. Zwyciężyły panie z Sikucina w powiecie zduńskowolskim.

W konkursie brały udział m.in. koła gospodyń wiejskich: KGW w Nagórkach (powiat łęczycki), KGW Biesiekierz (pow. zgierski), Stowarzyszenie "Nasz Terenin" (powiat pabianicki), KGW w Chorkach (powiat łęczycki), KGW w Szczykwinie i KGW w Kruszowie (oba z pow. łódzkiego wschodniego) czy Stowarzyszenie Lugos (powiat kutnowski).

Z kolei w konkursie "Kulinarne inspiracje Łódzkiego" wzięło udział 100 kół gospodyń wiejskich. Gospodynie rywalizowały w kilku kategoriach: "dziarskie jarskie", "mięsne specjały", "zupy z chałupy" oraz "słodkie fantazje".

reklama

W kategorii „Dziarskie jarskie” pierwsze miejsce zdobyła „Gruszczonka”, którą przygotowały gospodynie z KGW z Lubowidzy (pow. brzeziński). W kategorii „Mięsne specjały” komisja konkursowa najbardziej zachwyciła się gulaszem z dzika, przyrządzonym przez KGW z Teresewa (pow. łowicki).

W kategorii „Zupy z chałupy” równych sobie nie miał żur w wykonaniu Stanisławiczanek przygotowany przez KGW ze Stanisławic (pow. radomszczański).

– Nasz wyjątkowy żur jest zrobiony trochę starym sposobem z przepisu koleżanki, która kiedyś była w kole gospodyń. Jest to żur na zakwasie żytnim z puree ziemniaczanym. A do puree dodałyśmy tarty chrzan i zakwas z kiszonej kapusty

– mówi Marlena Bielecka z KGW w Stanisławicach.

reklama

Z kolei w kat. "słodkie fantazje" najlepsze było KGW w Niedyszynie (pow. bełchatowski), które przygotowało kruche niedyszyńskie.

W Spale rozstrzygnięto ponadto wojewódzki etap konkursu "Bitwa regionów", organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Najlepsze okazały panie z KGW w Branicy (pow. zduńskowolski). Przygotowały "kwasek" na mięsie z królika. 

Zupę ugotowano na dwa sposoby: jako rosół zabielany chrzanem, podawany z puree ziemniaczanym. Gospodynie zdradzają, że sekret tego dania tkwi w dodatkach, takich jak kurdybanek bluszcz i czy  pokrzywa.

– A robiony jest na bazie kwasu z kapusty kiszonej w całej główce. To nasz kwasunio!

– opowiadają dumne braniczanki.

reklama

Podczas dożynek nie mogło oczywiście zabraknąć chleba z tegorocznej mąki, który podzieliła marszałek województwa łódzkiego Joanna Skrzydlewska.

Wieczorem zaplanowano koncerty Oskara Cymsa i Dawida Kwiatkowskiego.

 

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Artykuł pochodzi z portalu tulodz.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama