Składniki: mąka pszenna- 250g, ciepła woda- 100 ml, 1 jajko, sól- 1 łyżeczka, 1 kostka rosołowa, szpinak mrożony- 0,5 kg, ser feta- 150 g, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 1 cebula.
Wykonanie:
1. Wymieszać razem w misce: mąkę, sól, wodę, jajko. Ciasto powinno być gładkie, lekko klejące.
2. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na ok 15 minut.
3. Rozgrzać tłuszcz na patelni, wrzucić na nią: posiekaną cebulę i czosnek, podprażyć i wrzucić szpinak, mieszać i smażyć na wolnym ogniu aż wszystko zmięknie.
4. Wystudzić całość i odlać wytrącony płyn. Teraz można dołożyć pokruszony ser feta. Farsz odstawić do lodówki na ok. 15 minut.
5. Ciasto pierogowe rozwałkować na stolnicy, podsypywać mąką aby się nie przyklejało do podłoża.
6. Wycinać szklanką lub wycinarką do pierogów koła.
7. Kłaść 1 łyżeczkę farszu na ciasto i formować pierogi.
8. Pierogi można lepić palcami lub ściskać przeznaczoną do tego zaciskarką.
9. Surowe pierogi należy wrzucać na lekko posolony wrzątek. Dobrze jest dodać do wrzątku łyżkę oleju, by pierogi się nie sklejały.
10. Gotować ok 4-5 minut od momentu wypłynięcia.
11. Wyłożyć za pomocą cedzaka na talerz, udekorować i Gotowe! Smacznego!!
Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na: www.laydymami.blogspot.com