W naszym jadłospisie powinny znajdować się przede wszystkim białko i warzywa kosztem ciężkim sosów, białego pieczywa. Symbol tych świąt - jajka - to źródło pełnowartościowego białka i witamin. I ostatnia zasada - dokazywanie gościom i sprzątanie po nich to nie kara, lecz dla osoby dbającej o figurę okazja do spalania zjedzonych kalorii. Ważne jest, by postanowień o zdrowym odżywianiu nie odkładać na czas po świętach.
- Niestety od lat obserwuję smutną prawidłowość. Po porady do dietetyka czy na terapię odchudzającą decydujemy się zazwyczaj po okresie świątecznym. W naszym społeczeństwie wciąż pokutuje przeświadczenie, że zdrowe odżywanie jest niesmaczne, to oczywista nieprawda - dodaje M. Rosolak.
Pamiętaj o kaloriach! [np. w formie kartki z książki kucharskiej]
Sałatka jarzynowa z majonezem (200 g) - 294 kcal -----> sałatka jarzynowa z jogurtem naturalnym (200 g) - 192 kcal
Tradycyjna babka piaskowa (60 g) - 239 kcal -----> babka jogurtowa (60 g) - 142 kcal
Zabielany żurek z białą kiełbasą i jakiem (230 g) - 248 kcal -----> czysty żurek z jajkiem i ziemniakiem (230 g) - 116 kcal
Przepis na babkę jogurtową z mąką orkiszową według Natur House
Składniki: 2,5 szklanki mąki orkiszowej, 3 łyżki brązowego cukru, 500 ml jogurtu naturalnego, 3 większe jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka z 1 cytryny, ziarenka z 1-2 lasek wanilii, 1/3 szklanki oleju z pestek winogron, otręby pszenne i olej do wysmarowania i posypania formy.
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, startą skórką cytryny. Jajka dobrze zmiksować z cukrem i olejem, stopniowo dodawać suche składniki. Miksować aż się połączą i powoli dodawać jogurt oraz ziarenka wanilii. Gładką masę przelać do wysmarowanej olejem i obsypanej otrębami formy z kominem. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni.