[ZDJĘCIA] Animex świętuje! Olbrzymi zakład otwarty pod Łęczycą

Opublikowano:
Autor:

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Aktualności Firma Animex ma powody do dumy. Dziś dokonano oficjalnego otwarcia zakładu K3, który w tej chwili jest jedną z najnowocześniejszych ubojni drobiu w Europie.Jak to się zaczęło? We wrześniu 2017 r. rozpoczęto etap projektowania zakładu drobiarskiego, nazwanego później K3. W listopadzie 2017 r. ekipy Animexu weszły na teren budowy i po niecałych dwóch latach zakład rozpoczął pierwszą produkcję.

Więcej zdjęć z otwarcia znaleźć można TUTAJ.

Jako pierwszy podczas dzisiejszej uroczystości głos zabrał prezes Animex Food, Jacek Dziełak. Prezes rozpoczął swoją przemowę od podkreślenia wagi przedsięwzięcia, jakim jest budowa zakładu K3.

– To szczególny dzień, jeden z najważniejszych w moim zawodowym życiu, ale także i w historii firmy Animex. Mamy możliwość otwarcia nowo wybudowanego, jednego z najnowocześniejszych, zakładu drobiarskiego w tej części Europy. Jestem szczególnie dumny, że ten zakład projektowali, wymyślali koncepcję techniczne, technologiczne, osoby, które są zatrudnione w Animexie. To jest ich dzieło, ich praca i ich efekty – mówił prezes Jacek Dziełak.

Po prezesie głos zabrała Sylwia Ryszczuk, członek zarządu Animexu, a jednocześnie dyrektor Grupy Mięsa Białego.

– Ruszyliśmy z budową niespełna dwa lata temu, a co było przedtem? Kilkadziesiąt wizyt referencyjnych po zakładach w Europie i na całym świecie, po to, żeby zobaczyć najlepsze i największe, a także najnowocześniejsze zakłady. To, co tam widzieliśmy - technologię, infrastrukturę techniczną, pomysły przelaliśmy tutaj - do zakładu. W środku tego zakładu jest esencja najlepszych rozwiązań technicznych, technologicznych, informatyczny, etc. - mówiła dyrektor Ryszczuk.

Po niej głos zabrał dyrektor zarządzający zakładu Animex K3, Mariusz Chilimoniuk, który wspomniał swój pierwszy przyjazd do Koryt.

- Było to dokładnie dwa lata temu, 4 września, pamiętam ten widok wystających słupów żelbetowych, wokół samą wodę i błoto, brak prądu, wody, nawet drogi dojazdowej nie było... Dziś wygląda to zupełnie inaczej. To, co widzimy dziś, to ogrom pracy m.in. całego zespołu inwestycyjnego, firm budowlanych i pomocy władz lokalnych - wspomniał dyrektor.

Po przemowach nastąpiło uroczyste przecięcie wstęgi przez zarząd Animexu i Smithfield Foods. Nie obyło się również bez poświęcenia obiektu przez proboszcza parafii świętego Marcina w Siedlcach - Ireneusza Cieślaka.

Po części oficjalnej uczestnicy uroczystości mieli możliwość zwiedzenia tego ogromnego 2,5-hektarowego zakładu. Podczas bankietu czas ościom umilał żeński kwartet smyczkowy - The Strings.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE