Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Łodzi już po raz siódmy organizuje konkurs kulinarny, którego celem jest propagowanie idei zdrowego stylu życia w tym racjonalnego odżywiania oraz podkreślenie znaczenia świadomych wyborów żywieniowych.
Konkurs ma charakter dwuetapowy. W etapie I szkolnym (do 08.12.2017r.) młodzież przygotowała GŁÓWNE DANIE OBIADOWE, którego ideą przewodnią była KUCHNIA STAROPOLSKA W NOWOCZESNEJ ODSŁONIE. Uczennice wykonały zdjęcie potrawy oraz opracowały ulotkę informacyjną dotyczącą ilości składników potrzebnych do wykonania porcji dla 1 osoby, sposobu przygotowania potrawy od podstaw, wartości odżywczej i kalorycznej 1 porcji oraz uzasadnienie znaczenia przygotowanej potrawy dla zachowania zdrowia.
W etapie szkolnym udział wzięły 2 zespoły:
- I zespół w składzie: Julianna Skalska z kl. III b i Julia Przybysz z kl. III a (przygotowane danie obiadowe „Pierś z kaczki z buraczkami i gruszkami”.
- II zespół w składzie: Marta Ciesielska i Weronika Konwerska z kl. III b („Filety z piersi indyka z kaszą jaglaną, polaną sosem dyniowym + mix sałat”.
Do VII edycji Konkursu nadesłano 60 prac z 16 powiatów województwa łódzkiego w dwóch kategoriach.
- I kategoria uczniowie szkół podstawowych
42 prace z 29 szkół
- II kategoria uczniowie szkół gimnazjalnych
18 prac z 13 szkół
W finale będzie uczestniczyć 14 zespołów kucharskich. Po 7 zespołów w każdej z kategorii.
Julianna Skalska oraz Julia Przybysz zakwalifikowały się do II etapu finałowego, który odbędzie się w Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi w dniu 23.02.2018r. Podczas finału uczennice pod czujnym okiem jury przygotują to samo danie, które zostało zgłoszone do konkursu. Komisja konkursowa oceniać będzie sposób wykonania potrawy począwszy od obróbki wstępnej i cieplnej po sposób podawania, organizację pracy i ocenę organoleptyczną (wygląd).
Gratulujemy i życzymy zajęcia wysokiego miejsca w finale.